Historien bakom det lysande glaset
2019-06-17
Du är ute på kvällspromenad och som på en teater ser du vad alla grannarna har för sig och funderar, känns det OK att bli betraktad så här?
I tidiga diskussioner i BOOST-projektet funderade man på om fönster skulle kunna lysa trevligt på kvällen för att skydda mot insyn och vara genomskinliga på dagen. Henrik Karlsson, glasforskare på RISE, var med i diskussionerna och började fundera på en lösning.
-Det finns så kallade spionfönster där man ser igenom fönster från den sida där det är mörkt och inte ser igenom fönstret från den sida där det är ljust. Men det skulle ju inte lösa problemet så vi behövde komma något annat som gör att man kan förändra hur fönstret fungerar när det blir mörkt ute, berättar Henrik.
Kan nanopartiklar vara en lösning?
Hösten 2018 bjöds glasforskare från RISE in att ställa ut prototyper i innovationshubben på världens största glasmässa Glasstec. Där ställde man bland annat ut en prototyp från Smart Housing Småland-projektet Integrerat ljud i duschvägg. Henrik Karlsson var med och visade upp RISE prototyper och gick också runt och tittade vad andra ställde ut.
-Det var kul, för en av de saker jag såg där var ett lysande glas. Personen som ställde ut det var lika nyfiken på duschväggen som vi ställde ut som jag var på det lysande glaset så det blev ett givande samtal. I och med detta fick jag idéer till hur vi skulle kunna utveckla fönster, konstaterar Henrik nöjt.
I BOOST-projektet fortsatte tankarna och de två delprojekten metadesign och tekniska prototyper kom överens om att försöka prova tekniken med att addera nanopartiklar för att få ett lysande glas. Detta kombinerades med ett litet batteri, en 3D-utskriven hållare och touchfunktion på glaset för att växla mellan lysande och inte lysande glas.
Den första versionen av rutan användes i metadesigns föreställningsturné under våren och version två av prototypen ställdes ut på RISE temadag den spännande glasutvecklingen i maj.