Prototyper i glas och trä tas fram för att kunna utforma bostäder som tillgodoser användarnas behov
2017-11-25
Sedan förra hösten pågår projektet BOOST, som står för Boende- och bostadsutveckling för stärkt tillväxt (med utgångspunkt i boende och byggande i trä och glas). Projektet är en storsatsning på gränsöverskridande samarbete för boende- och bostadsutveckling, med en totalbudget på 18 miljoner kronor, varav hälften kommer från från EU:s strukturfonder och hälften från regionala aktörer. Målet med BOOST är att utveckla och etablera samarbeten mellan områdena metadesign, tekniska prototyper och affärsmodellsinnovering med utgångspunkt i boende och byggande i glas och trä, för kommersialiserbara innovationer. Projektet är kopplat till Smart Housing Småland.
Tekniska prototyper kan vara av olika slag: fysiska eller virtuella, små eller stora. De kan till exempel utvecklas för att visa olika användningsområden för ett material, olika tekniska lösningar eller utgöra mer omfattande projekt som en bostadsprototyp i vilken flera olika mindre prototyper kan samlas. I delprojektet ”Tekniska Prototyper”, som leds av Krister Falk på RISE, är syftet att visa på den praktiska tillämpningen av forskningen och samarbetet inom projektet.
Målsättningen med delprojektet är att några av resultaten implementeras eller testas i utvecklingssyfte i större skala i ett verkligt projekt, som ett steg och på längre sikt kommersialiseras. Genom att industriellt producera byggkomponenter och moduler erhålls kostnadseffektivare byggande med högre kvalitet och man kan öka både konkurrensen och produktiviteten inom bostadsbyggandet.
Vi ställde några frågor till Krister för att få veta mer.
I projektet har ni nu tagit fram tre intressanta prototyper, nämligen glas- och trälaminat, laminerat glas med sprickmönster samt tunt laminerat och kemiskt härdat glas. Berätta varför ni valt att ta fram en prototyp av glas- och trälaminat?
– Traditionellt laminerar man två eller flera glas för att skapa s.k. säkerhetsglas. Trä har många bra egenskaper och ett stort användningsområde är som fasadmaterial. Som fasadmaterial är trä ett jämförelsevis underhållskrävande material så varför inte skapa ett fasadmaterial med lågt behov av underhåll genom att laminera glas på trä?
Fungerade lamineringen som ni trott innan för glas- och trälaminatsprototypen?
– Sökningar visade att det inte var nytt att laminera glas på trä, inom möbelbranschen förekommer denna kombination. Dock inte inom fasadområdet. Den aktuella prototypen skapades genom att björkplywood köptes in på den lokala bygghandeln och glas av en lokal leverantör. Resultatet av lamineringen är över förväntan då plywooden varken var helt torr eller plan vilket kunde få till följd att glaset kunde spricka men vi lyckades att kombinera material med lämpliga produktionsinställningar.
Berätta varför ni valt att ta fram en prototyp av laminerat glas med sprickmönster?
– Vi har tidigare sett hur man använt spräckt härdat glas som ett dekorativt mönster i olika tillämpningar, t ex i skärmtak.
Fungerade lamineringen som ni trott innan för laminerat glas med sprickmönster?
– Det gjorde det. I och med att man har hela glas på fram- och baksidan så får man ett användbart ”glaspaket” med ett mönster i som kan användas rent dekorativt eller så kan man använda sprickmönstret för att få ett visst insynsskydd men ändå få in dagsljus.
Berätta varför ni valt att ta fram en prototyp av tunt laminerat och kemiskt härdat glas?
– Efterfrågan på starka, tunna glas är stor, bl.a. för att. spara vikt i olika konstruktioner. Vi ställde oss frågan hur det blev om man kombinerade två starka, tunna glas med laminering.
Fungerade lamineringen som ni trott innan för tunt laminerat och kemiskt härdat glas?
– Informationen vi hade på förhand var att tunna glas kunde vara utmanande att laminera samt att vi inte riktigt hade den rätta utrustningen för detta. Prototypen blev bra men genom att göra en mindre komplettering av processen borde mängden luftbubblor i lamineringen kunna minskas.
Har ni hunnit kolla av intresset hos företagen för de framtagna prototyperna?
– Prototyperna har visats i många forum och vissa av dem har även varit utlånade i perioder. Intresset har varit över förväntan.
Vilken ny slags prototyp är på gång i projektet närmast i tiden framåt?
– I nuläget arbetar vi på starka glas, en jämförande studie. Dessutom undersöker vi laminerade lösningar för att skapa fönster som upplevs extra trygga.