Bedöm renoveringens hållbarhet med Renobuild
Att bedöma konsekvenserna på hållbarhet av en bostadsrenovering är inte helt enkelt. Med det nya praktiska och kostnadsfria verktyg Renobuild som RISE tagit fram kan det nu bli lättare att bedöma påverkan på social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet.
Renoveringar föregås ofta av akuta tekniska problem men brukar också drivas av mål om minskad energianvändning, förbättrade livsvillkor för boende samt ekonomisk vinst. Men att veta hur dessa mål ska uppnås och balanseras är inte alltid lätt. Därför har RISE i samverkan med partners i fastighetsbranschen tagit fram Renobuild – ett beslutsstöd för att utvärdera renoveringar utifrån miljömässig, ekonomisk och social hållbarhet.
– Tanken är att verktyget ska användas tidigt i processen för en planerad renovering. Det kan användas till att utvärdera olika alternativ, till exempel kan man jämföra om man endast ska renovera det som är absolut nödvändigt eller om man ska sätta in olika energieffektiviserande åtgärder som tilläggsisolering eller byte av ventilationssystem. Det kan också handla om att utvärdera före det ska genomföras en större ombyggnation, eller hur man kan göra tryggare utemiljöer, säger Francesco Sacco, huvudansvarig för Renobuild på RISE.
Genom att föra in data om kostnader (investeringar, reinvesteringar eller utbyte, underhåll, energi och hyresändringar), miljö (uppvärmningsform, klimatskal, material, förändring i energianvändning) och den sociala påverkan av renoveringen (innemiljö, utemiljö, boendevillkor) ska verktyget kunna ge svar i form av livscykelkostnader, koldioxidekvivalenter på utsläpp och ett värde som beskriver den sociala påverkan. Resultaten kan användas som diskussions- och beslutsunderlag om vilka åtgärder man ska gå vidare med.
– Vår utgångspunkt är att verktyget ska kunna användas av beslutsfattare inom renovering, och att man inte ska behöva vara specialist för att förstå det. Vi hoppas att Renobuild ska hjälpa många med beslutsstöd i kommande renoveringar! säger Francesco Sacco.
Kontaktperson: Francesco Sacco, RISE Byggnadsfysik och innemiljö, francesco.sacco@ri.se, 010 – 516 52 72
Mer information om projektet och möjlighet att ladda ner det kostnadsfria verktyget hittar du här.