Mest klimatsmarta nybygget I Sverige idag?
Den 6 december fick en grupp från RISE och Smart Housing Småland en specialvisning av Hoppets förskola i Göteborg. Anders Carlsson från Derome berättar att de har med underentreprenörer byggt färdigt en unik förskola där minimal CO2 belastning har prioriterats.
Förskolan har 70% lägre koldioxidutsläpp än en motsvarande förskola med konventionella byggnadsmaterial såsom betong, stål och andra fossila byggmaterial på marknaden. Utomhus märks en stor mängd med sparade träd ganska nära inpå knutarna som ger skugga på sommaren. Två annex är byggda i återbrukat tegel respektive hampa/kalk vilket är mycket ovanliga tekniker i Sverige.
När vi sedan gick in från snö och kyla möttes vi av ett golv som gjorts av korkspill från korktillverkning. Mycket av inredningen var synligt trä i form av väggfast grov faner/fanerlaminat (LVL-trä) till bärande väggar i korslimmat trä (KL) samt slitskikt i trapporna med kubbgolv i trä. Hälften av ljudplattorna i taket är återbrukade efter en uppfräschning med ett nytt lager vit färg. I köket har det pga. belastning från stora köksmaskiner lagts ett lager betong som förstärkning men annars är det en Foamglas-grund i skivor av återbrukat glas som kan demonteras i framtiden.
Beställare av Hoppets förskola är Göteborgs stads lokalförvaltning som i många år drivit ett kartläggningsprojekt för att bygga kunskap om vilka material som har de lägsta CO2 avtrycket och vad som skulle kunna återbrukas inom olika entreprenader. Det är alltså en driven kund som ligger bakom att det blev en både attraktiv och väldigt klimatsmart förskola. Efter denna skall även Hoppet 2 och Hoppet 3 byggas med nya och högre mål för en så klimatsmart byggnation som möjligt. Det låter både utmanande och klokt i vår självskapade klimatkris som vi är inne i enligt forskarna i IPCC.
Vad tyckte några av deltagarna?
Magnus Falk, Projektledare inom Smart Housing Småland
”Väldigt inspirerande att få besöka detta spjutspetsprojekt som vi har hört talas om i nästan tre år. Det känns så härligt och inbjudande att komma in i dessa lokaler med naturmaterial och en del återbrukat. Jag hoppas kunna bära med mig dess kärna och mål till projekt jag är inblandad i idag och även kommande projekt”.
Ylva Sandin, Forskare inom träbyggande
”Fin miljö såväl utomhus som inomhus. Kul med en exteriör med höga ambitioner bredvid den fina gamla Backaskolan. Bra gjort av Göteborgs stad att vara innovativa och försöka flytta gränserna vad gäller att bygga med mindre koldioxidutsläpp”.
Viktor Norbäck, Utvecklingsingenjör inom träbyggande
”Kul att se hur de valt att använda sig av många olika tekniska lösningar. Väggar av återbrukat tegel, hampakalk och lera prövas alla i samma projekt. Att våga experimentera med ny teknik och bana väg för den hållbara omställningen kan få andra att våga göra detsamma. Ska bli intressant att följa de framtida Hoppet-projekten”.