2017-05-04

Engagemang, delaktighet och bättre beslut med ny teknik

Ämnet VR/AR är hett i Växjö. Förutom dessa numera hyfsat välkända förkortningar så introducerades ett nyare begrepp MR = Mixed Reality. En genomgång av olika relaterade begrepp hittar du här.

Vi var cirka 230 personer som samlats för frukostmingel med nätverket Expansiva Växjö på Linnéuniversitetet i Växjö och fick höra på ett gäng talare med olika bakgrund. Syftet var att ge inspiration till ett försprång i utvecklingen inom VR/AR här i den Småländska myllan.

Fri rörlighet i VR-världen med Videums omnideck i Växjö – en unik upplevelse
Vi fick bland annat höra om det Omnideck som installerats hos Videum Virtual Reality på Videum i Växjö. Det är ett golv som möjliggör 360 graders fri rörelse i den virtuella världen. Möjlighet att prova själv finns. Tekniken är utvecklad av MSE Omnifinity och än så länge finns deras Omnideck på tre platser i världen.

Gamingindustrin driver utvecklingen och har kapitalet med sig
Många gånger utvecklas teknik för att roa oss människor, teknik som sedan blir hårdvaluta i företagen. Ditt fysiska jag befinner sig i vardagsrummet, men ditt mentala jag är på ett helt annat ställe. Så kan vi känna igen oss i spelvärlden. Magnus Stenbenke, från Northern Sky Gaming Tours, berättade om Gaming och den storindustri detta blivit.

-Var tionde person på jorden har spelat ett Svenskt datorspel, berättade Magnus. -Vi ligger med andra ord i framkant. Det satsas idag otroligt stora pengar i utvecklingen av spel och upplevelser. Traditionella medier ser sig omsprungna av digitala upplevelser – mediaströmmarna ändras. Som ett exempel på var det är bra att annonsera om man vill nå ut till en stor publik nämnde han spelet Candy Crush. -Varje dag spelas 1,4 miljarder rundor Candy Crush. Det är klart att företag vill synas där, konstaterade han.

Engagemang, delaktighet och bättre beslut
Tekniken ger potential till roliga, engagerande upplevelser där människor från olika grupper kan få en större förståelse för ett gemensamt projekt oavsett om det gäller stadsutveckling med medborgarinflytande eller kommunikationen i ett byggprojekt. VR och AR ger möjlighet till information på rätt plats, i rätt tid och på rätt sätt. I en byggprocess kan det göra att man lättare upptäcker potentiella problem innan de uppstår, får ett bra diskussionsunderlag och kan ta bättre beslut.

Nästa generations upplevelse?
Till sist, missa inte företaget Magic Leap som vi tipsades om. De ligger i framkanten för nästa generations nya upplevelser.