2014-10-08

Historien om Bostadsprototyp 1.0

Vad händer om man samlar ihop ett stort antal företag inom hustillverkning, arkitektur och design, slår ihop dem med ett antal forskare och ger dem möjlighet att gemensamt skapa nya lösningar för byggande och boende? Svaret kunde Smart Housing Småland stolt presentera i Almedalen 2014.

Det finns ett stort tryck på bostadsmarknaden i Sverige. Särskilt besvärligt är det att hitta bostäder i större städer och nästan helt omöjligt om man dessutom är ung eller student. Det byggs inte tillräckligt mycket, tillräckligt snabbt, tillräckligt attraktivt och till rätt priser. Här finns många utmaningar och möjligheter för industrin. I Småland har vi en stor industri inom trä, glas, industriellt byggande, småbostadsbyggande. Desstuom finns forskning inom träbyggnation, design, ljus och glasforskning. Här finns potentiella lösningar. Smart Housing Småland vill skapa en miljö som ger förutsättningar för att utvecklas och ännu bättre möta marknadens behov. Bostadsprototyp 1.0 har varit ett konkret sätt skapa möjligheter för industri och forskning att mötas och arbeta fram nya idéer, koncept och lösningar. Prototypen innhåller en hel del nytänkande och illustrerar något av vad som kan åstadkommas inom innovationsmiljön Smart Housing Småland på sikt.
 _MG_8989.liten

Välkommen in

Lägenhetens planlösning har köket och badrummet i mitten och två separerbara rum, ett i vardera ände av volymmodulen. På detta sätt möjliggörs att två hushåll kan dela på 48 kvadratmeter med bibehållen tillgänglighet och ett fullstort kök. Alternativt kan den användas som en vanlig tvårumslägenhet.

 

_MG_9071.web_MG_9309.web_MG_9045.liten

Framtidens lägenheter måste bli mer yteffektiva. En lösning heter glas. Idag kan man använda glas till det mesta. Glas kan bli till en bärande vägg. Det kan formas och färgas. Alla som har en smartphone vet att det kan bära en mängd funktioner. Men framförallt betyder glas ljus. Dagsljusinsläpp till köksdelen möjliggörs här genom de stora fönsteröppningarna i ändarna och rumsavskiljning med skjutdörrar med glas. I en av skjutdörrarna finns ett så kallat ”privacy”-glas där transparensen kan slås av och på med elektricitet. Att ha ett kök utan direkt dagsljusinsläpp från fönster var en av aspekterna som diskuterades ingående under workshop-serien och som kan utvärderas i prototypen.

Industriellt byggande i fabrik

Bostadsprototypen är resultatet av en serie workshopar där hustillverkare, forskare och arkitekter deltagit (se vilka längst ner).Prototypen byggdes i fabrik. Genom att bygga industriellt kan man öka både konkurrensen och produktiviteten inom bostadsbyggandet. Just trä är dessutom väl lämpat för industriellt byggande då det är lätt. I prototypen används bärande träregelstomme – sådan teknik kan idag användas till sex våningar höga hus. De helglasade ytterväggarna i prototypen kan, med ytterligare utvecklingsarbete, användas som bärande väggar. Hela modulen sätts ihop i fabrik och levereras sedan på lastbil.

IMG_0581På plats

Med ytterligare arbete kan bostadsprototypen även fungera som modul i ett sexvåningshus. Här har Tengboms illustrerat hur det skulle kunna se ut.
 Punkthus SHS bostadsprototyp 1.0-litenLoftgångshus SHS bostadsprototyp 1.0-liten
Succé i Almedalen
I Almedalen fick prototypen stor uppmärksamhet. Hela 1700 personer besökte prototypen, däribland bostadsminister Stefan Attefall. Fokus i Almedalen var framförallt på bostadsbristen bland unga och hur denna typ av byggande skulle kunna bidra till att lösa den bristen. Varje natt sov en ungdomspolitiker över i prototypen och dagen efter fördes frukostsamtal om ungas bostadssituation. Läs mer om Smart Housing Smålands insats i Almedalen.
bild 1020140701_132928

 

Deltagare i workshops för bostadsprototyp 1.0

Patrick Orhammar, Nooa Karin Hård af Segerstad och Ola Malm, Arkitektbolaget Linda Camara, Tengbom Staffan Strindberg, Strindberg arkitekter Magnus Silfverhielm, Aix Carl Edvall och Maja Säfström, Prefab design studio Mikael R Olsson, Hjältevadshus Kristian Grimsbo, Flexator Lotta Fonsell, Villa Vida Kaj Granath, Jönköpings tekniska högskola Erika Lagerbielke, Erik Serrano, Johan Vessby och Michael Dorn, Linnéuniversitetet David Furendal, Screen Interaction Henrik Teleman, Virserums konsthall Mikael Ludvigsson, Glafo Per-Erik Eriksson, Sp

Företag som bidragit till bostadsprototyp 1.0

Byggandet av prototypen: Hjältevadshus
Gavelpartier: Elitfönster, Gfab sweden
Golv och altan: Södra
Kök: Ballingslöv
Plywood: Moelven
Solpaneler: Solibro research
Glas till skjutdörrspartier: Forserum safety glass/innoptec
Styrsystem: Webehome
Grund: Flexator
Systemhandlingar: Nooa
Inredning: Annika Eriksson, Virserums konsthall, Lammhults samt Smart textiles/högskolan i Borås
Kommunikation: Henrik Teleman konst och produktion

Bostadsprotoyp 1 0
Bostadsprototyp1.0_PPT

 

Smart Housing Småland är en internationellt ledande innovationsmiljö för smart boende och hållbar byggd miljö med bas i glas och trä.