Brandsäkert byggande
Ett tiotal personer från träbyggbranschen samlades den 6 september på Linnéuniversitetet i Växjö till Smart Housings temagrupp brandsäkert byggandes workshop.
Målet var att ta fram en strategi för att lyfta fram bra metoder för brandsäkert byggande och i arbetet framåt skapa en samsyn hos olika aktörer för vad detta är.
Det är hög tid att prata brand
För omställningen till ett hållbart byggande byggs mer och mer i trä och man bygger dessutom allt högre. Det gör att fler och fler aktörer bygger i trä där risken finns att nya aktörer har för dåliga kunskaper i hur man bygger brandsäkert.
I diskussionen framkom att man nog bör ta fram branschrekommendationer med robusta lösningar som säkerställer god funktion enligt de krav som finns i Boverkets byggregler för att skapa en trygghet hos alla parter kring byggande med trä. Samtidigt konstateras att det vore värdefullt om man kunde angripa brandfrågan branschneutralt.
Exempel på aktiviteter
- Sammanställning av aktuellt kunskapsläge kring forskning och utveckling med avseende på brandtekniska lösningar
- Ta fram branschrekommendationer
- Göra en sammanställning av de bra metoder för brandsäkert byggande (sektionering, fasader, genomföringar och hålrum) som finns och spegla dessa mot dagens behov.
- Undersöka möjligheterna att göra en ByggaB (B för brand), motsvarande det som gjorts i ByggaF metod för fuktsäker byggprocess.
- Information och fortbildning
Nästa workshop
Nästa workshop planeras till den 23 januari.
Kontaktperson
Joakim Norén, RISE Träbyggande och boende, joakim.noren@ri.se, 010-516 62 15