2023-12-05

Bostadsmodul används till förmån för Musikhjälpen

Den innovativa bostadsmodulen som ursprungligen utvecklades av forskare, arkitekter och prefab-träbyggare i Småland för åtta år sedan, har årligen fyllt en viktig roll som en del av Musikhjälpens välgörenhetsinitiativ. Studentradion i Växjö har hyrt modulen för att stödja Musikhjälpen och i år breddar de sitt engagemang.

I år utökar studentkåren sitt engagemang då Musikhjälpen sänds från Växjö torg. En vecka fylld med evenemang inleds den 11 december med Nationskampen.

– Vi brukar engagera oss varje år, det är som en tradition. Då brukar vi i studentkåren sända studentradion under ett dygn till förmån för Musikhjälpen. Förra året lyckades vi samla in över 70 000 kronor, säger Kajsa Edenborg, studiesocial-ansvarig på Linnéuniversitetet.
Bostadsmodulen blir således en återkommande central plats för både välgörenhet och gemenskap under denna engagerande vecka.

Bostadsprototypen som utvecklades under drygt två år, byggdes i fabrik och var det första större projektet som SHS gjorde för åtta år sen.
– Att även arkitekter var med i projektet för att möta pre-fab-träbyggare i Småland var lite unikt på den här tiden, förklarar Magnus U Falk, projektledare på Smart Housing Småland.
Vad var skillnaden mellan den här bostadsmodulen och andra moduler inom samhällsbyggnad?
– Bland annat måtten. Tillsammans med arkitekter tog man hänsyn till andra typer av mått, samt jobbade med solcellspaneler och batteripaket. I mitten av tiotalet fanns inte detta på marknaden, det var unikt av sitt slag då! Menar Magnus U Falk.
Det var även Bostadsmodulen som lade grunden till fortsatta projekt som till exempel High 6. En bostadmodul man aldrig tidigare hade sett i Sverige.

Vill du skänka en slant till Linnéuniversitetet/studentkårens årliga bössa?
Klicka här!