2014-06-24

Bostadsprototyp 1.0 på Almedalsveckan

Smart Housing Småland på världens största demokratiarrangemang

Läs mer på bloggen Bygg mera nu!

Almedalsveckan, som äger rum 29 juni till och med 6 juli, beskrivs av arrangörerna som världens största demokratiarrangemang. Förra året fanns det över tvåtusen programpunkter. Ett år efter sin tillblivelse presenterar nu Smart Housing Småland sin första bostadsprototyp på plats.

Per-Erik Eriksson på SP Trä leder Smart Housing Småland:

– Ska vi kunna utveckla bostäder för framtiden, krävs det en kreativ innovationsmiljö. Människor med olika erfarenheter och kompetenser måste mötas. Under Almedalsveckan samlas oerhört många med inflytande över bostads- och hållbarhetsfrågorna. Inget annat tillfälle kan mäta sig med det.

– En vettig bostadsförsörjning är en central demokratisk uppgift.

Bostadsprototypen, påtagligt ung och urban i sin utformning, är resultatet av en serie workshopar där hustillverkare, forskare och arkitekter deltagit. Med en boyta på under femtio kvadrat får ändå två separata hushåll plats. Prototypen ryms på en enda vanlig lastbil och kan användas till bostadshus sex våningar höga!

–Det behövs fler lägenheter och mer konkurrens i byggsektorn. Genom att bygga industriellt kan vi öka både konkurrensen och produktiviteten. Trä är lätt och därför väl lämpat för industriellt byggande. Samtidigt är det ett förnyelsebart material som binder koldioxid och som vi är duktiga på i Småland.

Framtidens lägenheter måste bli mer yteffektiva. Lösningen heter glas. Idag kan man använda glas till det mesta. Glas kan bli till en bärande vägg. Det kan formas och färgas. Alla som har en smartphone vet att det kan bära en mängd funktioner. Men framförallt betyder glas ljus.

–Dagens bästa lågenergifönster släpper ut en tredjedel så mycket energi som fönster gjorde för tjugo år sedan. Om vi använder glas och trä på ett smart sätt, får vi ljusa, yteffektiva och hållbara lägenheter som vanliga människor har råd med.

Vernissage är det måndag 30 juni kl 17:30! Lägenheten visas dock under hela Almedalsveckan.
Vill ni veta mera?

Per-Erik Eriksson, 010 516 62 66, Per-Erik.Eriksson@smarthousing.nu