2018-12-03

Den digitala trästaden planeras i Nässjö

I Nässjö planeras en ny stadsdel bakom centralstationen. Fokus ligger på att skapa en testbädd kring energi, digitalisering och träbaserat byggande och boende. Smart Housing Småland är med i processen med arbetet kring satsningen.

Redan 2017 presenterade Stina Granberg Lindor, planerings- och utvecklingschef på kommunledningskontoret Nässjö kommun, projektet som väckte stort intresse på SHS inspirationsdag.

Vem är du, Anders Askling?
-Jag är projektledare för den Digitala Trästaden (även kallad Västra Staden) sedan den 1 maj i år. Jag är 50 år, bor i Norrboda Nässjö, har fru, tre barn och en utflugen pöjk. Dessutom fem höns, två katter och en hund. Arsenal-fan, vilket alla borde vara – och tränar för att hålla knoppen och kroppen igång! Spelat fotboll i 31 år, Div 2 som högst. Gillar utmaningar, envis, ödmjuk, omtänksam och nyfiken. Ett citat jag gillar: ”Se möjligheter istället för svårigheter!”

Vad är ditt uppdrag?
-Att driva detta projekt. Vi jobbar idag med fyra ”hörnpelare”:

  1. Energi – offgrid, solceller, energilagring och smarta elnät.
  2. Inomhusklimat – smart belysning, smarta fönster och ljud.
  3. Träbaserat byggande – träinnovationer, inomhusklimat, nya byggmetoder och ekonomi träbygg.
  4. Digitalisering – vardagsnära digitala tjänster, förvaltning, Internet of things och automation (samarbetar bland annat med Mastercard!)

Hur har projektet dragit nytta av Smart Housing Småland?
-RISE och Smart Housing har funnits med i detta projekt i flera år. Er kunskap inom de olika innovationerna som vi jobbar med är väldigt viktiga för oss. Ansökningar av forskningsfinansiering och utvecklingsfrågor är andra delar.

Vad efterfrågar medborgarna i Nässjö hos digitala trästaden?
-Vi har haft en medborgardialog. Det som är återkommande är ”det blåa” vilket är att utnyttja den sjö som ligger i området och ”det gröna” och här vill man att det ska vara mycket grönt, lummigt och mysigt. Ljud i form av fågelkvitter, barn som skrattar, människor som pratar, många olika mötesplatser. Det ska lukta kaffe och nybakat, blommor med mera.

Vad är på gång just nu?
-Vi ska bygga ett ”Showroom hus” med innovationer inom de fyra hörnpelarna som vi vill ha med i den nya stadsdelen och detta kommer att bli väldigt speciellt och väldigt viktigt! Vi vill ha en fysisk plats som medborgare, intressenter, akademin med flera ska kunna besöka i Nässjö och se i verkligheten, inte bara i en snygg powerpoint! Jag jobbar hela tiden med att ta små och ibland stora steg med de olika hörnpelarna tillsammans med involverade företag och akademin.