2017-04-11

Docenten som verklighetslaboratorium

Linnéuniversitetet med IEC och DISA bjöd den 10 april in till workshop tillsammans med Smart Housing Småland, Goda hus, Växjö kommun med flera.

En ny stor fastighet ”Docenten” uppförs av Växjöbostäder alldeles i närheten av Linnéuniversitetet i Växjö. I markplan kommer man att ha ett ICA Maxi och över affären sju våningar med 240 studentlägenheter på lite drygt 27 kvadratmeter.

Lägenheterna byggs industriellt som prefabricerade moduler med stomme huvudsakligen av trä i enlighet med Växjö kommuns träbyggnadsstrategi. Modulerna börjar lyftas på plats redan vecka 32 och lägenheterna ska vara klara för inflyttning hösten 2018.

Håkan Gustavsson, projektledare Växjöbostäder berättade -Det är superprefabriceringsgrad på modulerna… Villa VIDA producerar två moduler om dagen i Växjö.

Nu finns en möjlighet att knyta forskning till Docenten
Nu finns det en möjlighet att utnyttja Docenten som ett verklighetslaboratorium/living lab och workshopen handlade om vilken forskning som skulle vara intressant att knyta till Docenten. För Linnéuniversitetet är det en stor möjlighet att arbeta med ett konkret fall, alldeles i närområdet.

-Vi bestämmer vad ett Smart Urbant Boende är i Växjö som jackar in i den nationella satsningen, berättar Mikael Ludvigsson, processledare Smart Housing Småland.

Welf Löwe, professor på institutionen för datavetenskap på Linnéuniversitetet sa, -Det här är ett matematiskt drömläge. Att kunna studera 240 exakt likadana moduler och behandla dem som anonymiserad ”big data” är mycket intressant.

Workshopen mynnade ut i två spår att arbeta vidare med, tekniska och sociala mätningar.

Är du intresserad av att vara med?
Kontakta Mikael Ludvigsson, Smart Housing Småland, mikael.ludvigsson@smarthousing.nu, 010-516 6354