2017-09-28

Drömlägenhet för flexibelt boende

Stångåstaden AB som är Linköpings kommunala bostadsföretag har med hjälp av kreatör Ingrid Ehrnebo från White Arkitekter skapat Stångåstadens drömlägenhet till bo- och samhällsexpot i Vallastaden.

Tanken är att två vuxna kan bo här varannan vecka, och två vuxna med tre barn varannan. En inte helt ovanlig familjesituation.

Från etta till fyra med flexibel inredning
Här har man skapat en demonstrationslägenhet som kan varieras mellan en fyrarummare och enrummare, tack vare flyttbara väggar och gardiner i en lägenhet på 55 kvadratmeter. Lägenheten kommer att bevaras som visningslägenhet under minst ett år framöver om man är nyfiken på att se den själv.

Stångåstaden jobbar strategiskt med innovationsarbete på flera plan med olika verktyg som innovationslabb för idéutveckling, kreativitetsbank för tid till eftertanke, framtidsspanare, fokusgrupper med mera. Det är i detta arbete som många av de idéer som förverkligats i drömlägenheten kommit fram.


På ena långväggen i köket/vardagsrummet har man tre små utfällbara sovrum (ett för varje vit bokhylla). Den vita bokhylledelen går att dra ut på skenor i taket. I mitten av bilden bakom den vita skivan döljs en TV som man kan sitta och titta på från kökssoffan mitt emot.


Bokhyllan har dragits ut. En säng fällts ner och en flexibel, ljuddämpande lamell-vägg håller på att dras fram. I golvet i köksdelen kan man öppna ett antal luckor där bland annat bord och stolar kan läggas ner.


Det sista ”sovrummet” är en dubbelsäng med sängomhängen som kommer ner från taket. På långväggen mitt emot de små sovrummen finns en lång bänk med lådor på hjul under för ytterligare förvaring. Ett matbord som kan variera mycket i storlek är placerat framför bänken.


I köksdelen hittar man kyl, frys och diskmaskin när underskåpen öppnas. Fläkten vinklas ut från överskåpet över spisen. Man kan också rulla fram en lådhurts där man kan fälla ut skivor och på så sätt få en flyttbar köksö.


Ett våtrum med tvättmaskin och kaklad bubbelpool under det borttagbara golvet. En extra finess är glasväggarna som kan gå från genomskinligt till ogenomskinligt med en knapptryckning.


På den lilla toaletten har toalett och handfat integrerats för att spara på dricksvatten och utrymme.

Man kan konstatera att det man sparat på kvadratmetrarna till viss del har skett på bekostnad av kubikmetrarna – men det är ju spännande i alla fall.