2018-10-22

Enorm potential för träbyggnadsindustrin och prefab i Australien

Malin Löving från SHS processledning och ProWOOD berättar här om hur man nu drar nytta av de kontakter som skapades vid förra årets besök i Australien.

-2017 tilldelades ProWOOD Schweighofer Innovation Prize vilket möjliggjorde den här resan till Australien i september i år. Det var åtta ProWOOD-doktorander, två företagsrepresentanter, en från OBOS och en från Flexator, ProWOODs ledningsgrupp och jag från Smart Housing som reste.

Studiebesök, konferenser och forskarskolan ARC:CampH
-Vi åkte först till Brisbane för att delta på PrefabAUS konferens. Första dagen i Brisbane åkte vi på studiebesök till University of Queensland, företaget Fleetwood och en byggarbetsplats med Scottsdale Construction System. På University of Queensland besökte vi centret för framtida träkonstruktioner och tittade bland annat på deras prototypverkstad och brandlabb. Fleetwood i Crestmead Brisbane tillverkar skolbyggnader och enklare hus. Vi tittade även på Rochedale Townhouse Project med Scottsdale Construction System som är ett radhusprojekt där stålramarna är prefabricerade.

-PrefabAUS arbetar med att främja off site tillverkning i byggindustrin och har en årlig konferens för sina medlemmar. Huvudpresentatör var Karim Khalifa på Sidewalk Labs som pratade om Sidewalks labs byggprojekt i Toronto. Presentatörer var bland annat Randek, australiensiska företag som Strongbuild och Lendlease samt universitet och offentlig verksamhet. 

-Efter konferensen i Brisbane åkte vi till Melbourne där vi presenterade ProWOOD på Forest and Wood Products of Australias seminarium för träindustrin. Där träffade vi också forskarskolan ARC:CampH.

-I Melbourne besökte vi även två företag; Impresa House och Prebuilt. I Melbourne visade även David Bylund från WesBeam oss ett av Australiens högsta trähus i KL-trä

Enorm potential för träbyggnadsindustrin och prefab i Australien
-En lärdom jag fick av resan är att städerna i Australien växer och behöver förtätas. De räknar med att 2050 så är 51 % av byggnaderna i Australien byggda efter 2019. Så det finns en enorm potential för träbyggnadsindustrin och prefab i Australien. Det pratades mycket om att befolkningen tröttnat på ständiga byggprojekt som bland annat stoppar trafik och här spelar prefab-element en viktig roll då byggtiden minskas på plats och minskar byggkostnaderna samtidigt som produktiviteten ökar. Inom prefab är Sverige ett föregångsland då prefab i Australien kan innebära att man tar in bygget under tak på annan plats.