Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Framtidens äldreboende i en attraktiv och tillgänglig region

2019/07/02 - 16:30 - 17:15

Ett seminarium om framtidens äldreboende och hur det kan utformas utifrån vård, bebyggd miljö samt smarta hjälpmedel.

Vår befolkning blir allt äldre – vilket i grunden är en positiv utveckling – samtidigt som antalet äldreboende har minskat dramatiskt. Även om mycket vård och omsorg kan ske i hemmet, så kommer behovet av äldreboende att vara stort i framtiden. Utvecklingen pekar på att vård- och omsorgstjänster kommer att bli allt mer digitala och en större patientmedverkan, eller ansvar, är en nödvändighet för att klara de framtida vård- och omsorgsbehoven.

Digitaliseringen skapar nya möjligheter till flexibla lösningar, digitala möten och bedömningar samt effektivare kontakter, liksom utvecklingen av olika robotiserade lösningar där hushålls- och vårdrobotar redan är en verklighet i delar av världen. Av största vikt är att personal inom vård och omsorg för äldre agerar där de behövs som mest, och att den digitala utvecklingen ses som en möjlighet till större social interaktion och möten med de som behöver och önskar det. I utvecklingen är det också av största vikt att målgruppen själva – det vill säga seniorerna – är delaktiga.

Boendemiljöer är också viktiga faktorer för en regions attraktivitet. Närmiljöer behöver fungera stödjande och möjliggöra för människor att göra hälsosamma val. För att lyckas med det krävs en sektorsövergripande samverkan och samplanering mellan Region Jönköpings län, kommunerna och högskolan, som utgår från ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbara perspektiv.

Medverkande
Mats Jackson, professor och prorektor Jönköping University
Marie Ernsth Bravell, docent och vicerektor för forskning Jönköping University
Linda Johansson, lektor och avdelningschef, Jönköping University
Mikael Ludvigsson, Klusterledare, Smart Housing Småland / RISE
Joakim Börjesson, Head of digital business public sector, Principal distance care/telemedicine & chronic illness, RISE Research Institutes of Sweden
Göran Henriks, Utvecklingsdirektör, Region Jönköpings län

För mer information eller frågor gällande seminariet, kontakta: Mats Jackson, 036-10 10 96, mats.jackson@ju.se

Detaljer

Datum:
2019/07/02
Tid:
16:30 - 17:15
Evenemang Kategori:
Evenemang Taggar:

Plats

Almedalen
Strandvägen, H 552
Visby,
+ Google Map