2018-10-25

Hackaton-tävling i träbyggande för arkitekter, företag och studenter

Ett trettiotal personer möttes på Linnéuniversitetet den 23 oktober i ett Open Source Wood hackathon arrangerad av Metsä Wood i samverkan med Smart Housing, Linnéuniversitetet och Växjö kommun.

Utmaningen var att, på fem timmar, i fyra grupper, designa en byggnad med fanérträbalkar (LVL) som huvudsakligt byggmaterial. Byggnaden skulle placeras på en befintlig tomt på Lineborgsplan i Växjö. Den skulle vara moduluppbyggd, kunna sättas ihop i fabrik, monteras på plats, vara enkel att anpassa efter användning och gärna även möjlig att flytta.

Vinnande bidraget blev the Box. Övriga bidrag var Post and Beam system combined with modular (volumetric) system, Modular Building Blocks och vertical module to module connection.

Grattis till vinnarna och alla spännande lösningar som skapades på bara en dag genom det intensiva samarbetet mellan olika kompetenser.

Det här var tredje gången Metsä Wood arrangerade ett hackathon och första gången i Sverige. Evenemanget är en del av företagets open source-initiativ, där kunskap om hur man kan konstruera och bygga med hjälp av trämoduler delas under en Creative Commons-licens.

Ordet hackathon är en sammansättning av orden hack och marathon, där hack ursprungligen syftar på programmering. Målet med ett hackathon är att ha en produkt eller lösning klar när evenemanget är slut.