2016-09-07

High 6 - trä och glas i kombination med digitala plattformar - presenterades på Trä & Teknik-mässan i Göteborg

Trä och glas är de viktigaste grundmaterialen i High6 som är ett projekt med syfte att lyfta innovationsnivån inom bostads-, fastighets- och byggbranschen och därigenom skapa smarta och hållbara byggnader med stora värden för såväl miljön som den boende och fastighetsägaren. OBOS som är en av Nordens största bostadsutvecklare (där bl a Myresjöhus och SmålandsVillan ingår) är drivande i projektet som genomförs i samarbete med Smart Housing och Arkitektbyrån Tengbom.

Under Trä & Teknik-mässan i Göteborg presenterades projektet den 6 september. Johan Palm från Träcentrum intervjuade på scen Peter Stenfelt från OBOS, Linda Camara – arkitekt från Tengbom och engagerad i projektet samt Mikael Ludvigsson, processledare för Smart Housing.

– I projektet kommer vi titta på innovativa lösningar för byggsystem, smart teknik, kombination av trä och glas, design, digitala plattformar och industriell produktion av detta, säger Peter Stenfelt från OBOS.  Jag tror att det finns en stor dold kapacitet idag i husbranschen när det gäller flerbostadshus i trä.

High6 kommer att bestå av ca 36 lägenheter av olika storlek. Huset kommer att uppföras i Småland och exakt placering avgörs under hösten 2016. Fram till slutet av oktober i år är projektet öppet för alla att komma in med förslag och idéer.

Johan Palm frågar Peter Stenfelt om några tydliga exempel på innovationer som kan komma att finnas med i projektet.

– Vi tittar just nu t ex på integrerade solceller med diskret placering i fasad eller balkonger, vilket ger ett snyggt arkitektoniskt utseende. Vi tittar också på föränderliga planlösningar, något vi känner att marknaden efterfrågar.

Linda Camara från arkitektbyrån Tengbom säger: – Min vision är att vi från arkitektsidan i detta projekt ska samarbeta nära med produktionen. Vi måste vilja förändra vårt tänkande genom innovation. Varför skulle inte industriellt byggande kunna ha god kvalitet och bidra till samhällsbyggandet? Glas och trä är i fokus för detta projekt. Alla material kan vara intressanta men kan också vara oerhört tråkiga om man fortsätter använda dem som man alltid har gjort. Nu vill vi tänka innovativt!

Johan Palm från Träcentrum berättar att eftersom trä och glas är två stora styrkeområden med många företag verksamma i Småland var det naturligt att projektet Smart Housing ska ha sin bas just i Småland. Som ett spännande innovativt exempel på kombination av trä och glas i byggsammanhang berättar Johan Palm att bärande glasväggar är något som man tittar närmare på i Smart Housing.

Mikael Ludvigsson, processledare för Smart Housing säger: – Projektet High6 är ett mycket spännande projekt. Trä och glas gifter ihop sig väldigt bra arkitektoniskt och hållbarhetsmässigt. Projektet startade i februari 2016 och målet är att High6 ska stå inflyttningsklar någonstans i Småland den 27 juni 2018 då VINNVÄXT-miljön Smart Housing firar 5-årsjubileum. Vi ser fram emot att se det färdiga slutresultatet av detta!

Läs mer om High6-projektet och dess delprojekt här.