2018-03-12

Inspirerande workshop i forsknings- och innovationsbyggnaden NEST

Den 6-7 mars hade ENBRI – European Network of Building Research Institute bjudit in olika ”living labs” till en workshop. Mötet hölls i materialforskningsinstitutet Empa:s spännande och inspirerande forsknings- och innovationsbyggnad NEST i Zürich i Schweiz.

NEST har en grundstruktur där man i modulär form kan prova och utvärdera nya tekniker, material och system under verkliga förhållanden. Den fungerar som en testbädd för byggande, boende och innovation.

Mikael Ludvigsson från Smart Housing Småland var inbjuden för att presentera Smart Housing Småland och hur vi jobbar med living lab-relaterade frågor.

Några nedslag från en rundvandring på NEST
Här visade man att trä kan magnetiseras om än ganska svagt.

I byggnaden såg man också exempel på en vägg från ett bygge som blev en viral succé förra året där man designat, planerat och byggt i en nästan helt digital och robotiserad process. Tanken är att det ska bli en trevåningsbyggnad som heter DFAB HOUSE.

Magna Glaskeramik visade upp ett glaskeramiskt material av återvunnet glas som bland annat användes till bänk- och väggskivor.


I en vägg fanns en inbyggd, roterbar balkong.

Resultat från workshopen
Syftet med workshopen var att utbyta erfarenheter och identifiera samverkansmöjligheter. Här är de punkter som verkar mest lovande som vi kommer att undersöka vidare:

  • Samverkan kring flexibla väggar
  • 3D-utskrivna cellulosabaserade polymerer
  • Funktionalitet i trä och glas

 

Huvudbild NEST, foto Zooey.