Integrerat ljud i duschvägg

Se projektrapport

I SHS-förstudien ”Integrerat ljud i duschvägg”, undersökte man möjligheten att använda duschväggen som bärare av ljud och om detta skulle kunna styras från till exempel en mobiltelefon.

Man tog fram en duschväggsprototyp med bra ljud som är snygg och säker med tanke på att man använder elektronik i ett våtutrymme.

Duschväggen, som består av laminerat glas fungerar som högtalare tillsammans med en transducer (energiöverförare). Detta styrs sedan av en mobiltelefon med hjälp av bluetooth.

Själva elektroniken sitter på utsidan i väggen och döljs av en handdukshängare. Ett uppladdningsbart batteri driver enheten. Från insidan på duschväggen kan man ändra volym och låt med touchknappar.

Prototypen är ett samarbete mellan RISE Glas (fd Glafo), SP Danmark, GFAB och INR. Det är den första prototypen från konceptet ”det smarta badrummet”.

Det visade sig att det sex millimeters laminerade glaset gav ett ljud fullt jämförbart med kommersiella pordukter.

Fortsatt utveckling behövs för att minska och vattensäkra elektroniken. Forskning och utveckling av laminerade glas som står emot en riktigt fuktig miljö är också önskvärt.

Projekttid: 160901-161231

Projektledare
Lina Grund Bäck, RISE Glas, lina.grund.back@ri.se, 010 516 63 61