Bandpassfilter i fönstret för bättre mobiltäckning

Energieffektiva bostäder stoppar mobilsignaler

Dagens bostäder byggs med tanken att de ska vara så energieffektiva som möjligt. Treglasfönster med lågenergibeläggningar och väggar med armerad betong gör att nästan alla mobiltelefonsignaler dämpas bort. Effektiva, genomskinliga beläggningar på fönsterglasen kan göra att så lite som 0,01 % av mobiltelefonisignalen tar sig igenom. Detta upplevs av användaren som att det inte går att ringa eller ta emot samtal alls.

En lösning kan vara ”osynliga” hål

Beläggningen på glasen i fönstren består av ett tunt metallskikt som isolerar. Det hjälper till att skapa ett bra inomhusklimat både sommar och vinter och sparar energi. Genom att tillverka noggrant definierade hål i metallbeläggningen kan mobilsignaler ta sig igenom. Storleken på hålen motsvaras av specifika frekvensområden (frekvensband) för mobiltelefonsignaler.

Med modifieringar i metallskiktet ökar mottagningskvaliteten samtidigt som fönstrets isolerförmåga påverkas marginellt.

Medverkande

RISE Elektronik och RISE Glas.

Kontaktperson

Ingemar Malmros, RISE Glas, ingemar.malmros@ri.se, 010 516 63 62

 

Bildtext huvudbilden. Strukturer med viss storlek motsvarar ett visst frekvensband. Siffran vid strukturen visar vilket frekvensmaxima det motsvarar. 2: 2,1 GHz (grön), 3: 2,3 GHz (blå) och 4: 2,4 GHz (gul). Struktur 1 är inte medtagen i bilden till vänster.

Exempel från prototypen

Ett foto på glas med metallbeläggningen borttagen så att mobilsignalen går igenom.

Samma glas som ovan med modifierade beläggningen framför ett fönster.