Laminerat glas och trä som bänkskiva

Förutom att glas är transparent kan det agera som ett skyddande skikt för andra material, till exempel trä. Ett användningsområde skulle kunna vara husfasader. Detta studeras i Smart Housing-förstudien ”Glasfasad – Ny produkt för trähus”.

Här har vi tagit fram en prototyp där laminerat glas och trä används som en bänkskiva. Den får det estetiska uttrycket av trä samtidigt som man får en skyddande yta som är lätt att rengöra. Under glaset i bänken finns ett utrymme där man kan lägga in en surfplatta eller telefon som kan styras genom bänkens glas. Användaren kan därmed ha recept direkt tillgängligt, eller titta på någon film, utan att behöva oroa sig för att kladda ner telefonen/surfplattan vid matlagning och bakning.

Med denna prototyp har vi påbörjat en kunskapsbank för hur glas kan lamineras ihop med andra material.

High6
Det här är några av frågeställningarna som ställs i projektet High6 där man siktar på att bygga ett sexvåningshus i glas och trä i kombination med digitala plattformar. Läs mer om High6 här.

Projektledare
Anders Widing, RISE Glas, 010-516 63 71, anders.widing@ri.se

Exempel från prototypen

Här håller vi på att konstruera en i höjdled flexibel del av bänken där man kan skjuta in sin telefon eller surfplatta så att den skyddas under glaset i bänkskivan.