Bostadsprototyp 1.0

Vad händer om man samlar ihop ett stort antal företag inom hustillverkning, arkitektur och design, slår ihop dem med ett antal forskare och ger dem möjlighet att gemensamt skapa nya lösningar för byggande och boende? Svaret kunde Smart Housing Småland stolt presentera i Almedalen 2014.

Det finns ett stort tryck på bostadsmarknaden i Sverige. Här finns många utmaningar och möjligheter för industrin. Bostadsprototyp 1.0 har varit ett konkret sätt skapa möjligheter för industri och forskning att mötas och arbeta fram nya idéer, koncept och lösningar i ”open innovation”-anda.

Glas gör modulen mer effektiv

Framtidens lägenheter måste bli mer yteffektiva. En lösning heter glas. Idag kan man använda glas till det mesta. Glas kan bli till en bärande vägg. Det kan formas och färgas. Alla som har en smartphone vet att det kan bära en mängd funktioner. Men framförallt betyder glas ljus.

Dagsljusinsläpp till köksdelen möjliggörs här genom de stora fönsteröppningarna i ändarna och rumsavskiljning med skjutdörrar med glas. I en av skjutdörrarna finns ett så kallat ”privacy”-glas där transparensen kan slås av och på. Att ha ett kök utan direkt dagsljusinsläpp från fönster var en av aspekterna som diskuterades ingående under workshop-serien och som kan utvärderas i prototypen.

Hela baksidans långvägg är klädd med solpaneler och bidrar till energiförsörjningen.

Industriellt byggande i fabrik

Bostadsprototypen är resultatet av en serie workshopar där hustillverkare, forskare och arkitekter deltagit. Prototypen byggdes i fabrik. Genom att bygga industriellt kan man öka både konkurrensen och produktiviteten inom bostadsbyggandet. Just trä är dessutom väl lämpat för industriellt byggande då det är lätt.

I prototypen används bärande träregelstomme – sådan teknik kan idag användas till sex våningar höga hus. De helglasade ytterväggarna i prototypen kan, med ytterligare utvecklingsarbete, användas som bärande väggar. Hela modulen sattes ihop i fabrik och levererades sedan på lastbil.

Bostadsprototypens användning och utveckling

Efter färdigställande och visning i Almedalen 2014 så har Bostadsprototypen fått ett hem på Linnéuniversitetets campus i Växjö. Här har den fått ett nytt liv som konferens-ställe, del i genus- och designforskningsprojekt, tillfälligt boende för nyankomna och studenter med mera.

 

Företag som bidrog

  • Byggande: Hjältevadshus
  • Gavelpartier: Elitfönster, Gfab sweden
  • Golv och altan: Södra
  • Kök: Ballingslöv
  • Plywood: Moelven
  • Solpaneler: Solibro research
  • Glas till skjutdörrspartier: Forserum Safety Glass/Innoptec
  • Styrsystem: Webehome
  • Grund: Flexator
  • Systemhandlingar: Nooa
  • Inredning: Annika Eriksson, Virserums konsthall, Lammhults samt Smart Textiles/Högskolan i Borås
  • Kommunikation: Henrik Teleman konst och produktion

Kontaktperson

Christina D-Nordström, christina.d-nordstrom@ri.se

Foto Bertil Herzberg och Elisabeth Flygt

Exempel från prototypen

Välkommen in!
Planlösningen har kök och badrum i mitten och ett rum i vardera ände av volymmodulen. På detta sätt möjliggörs att två hushåll kan dela på 48 kvadratmeter med bibehållen tillgänglighet och ett fullstort kök. Alternativt kan den användas som en vanlig tvårumslägenhet.

Solen tas tillvara
På hela baksidan av bostadsmodulen är fasaden fylld med solceller från Solibro.

Som sexvåningshus
Med ytterligare arbete kan bostadsprototypen även fungera som modul i ett sexvåningshus. Här har Tengboms illustrerat hur det skulle kunna se ut.