2020-09-18

Prototypverkstan utforskar gränserna för glas och trä

Vad händer om vi laminerar trä med glas? Finns det något användningsområde för det? Prototypverkstaden i Växjö är verkstaden som testar sig fram och utforskar gränserna. Ibland går det, ibland går det inte – och ibland blir det något helt annat. Nu har Prototypverkstaden utökat maskinparken och kan laminera och skära glas i vilka former som helst.

–  Det vi gör är att ta fram prototyper med olika tekniker, och att därefter visa för behovsägare vad vi kommit fram till. Oftast är det de som ser ett möjligt användningsområde, vilket sedan kan leda till att det blir en faktisk produkt, säger Krister Falk, enhetschef på RISE Glas och processledare i Smart Housing Småland.

Som exempel nämner han prototypen där Prototypverkstaden stoppade in nanopartiklar i lamineringsfolien mellan två laminerade glasskivor. Sedan fortsatte testandet med att sätta in LED-ljus i sidorna på glaset, vilket gjorde att nanopartiklarna reflekterade ut ljuset och hela glaset blev en ljuskälla. En av kunderna som fick se det kom på idén att använda det lysande glaset som tak på uterum.

–  Ett annat exempel är testerna med att laminera trä med glas – det skulle kunna bli en träfasad med ett tunt skyddsglas som minskar underhållskostnaden fasaden rejält. Där är småhusbranschen intresserade; tänk att slippa måla om träfasader och att kunna undvika att använda mögelskydd. Och om fasaden blir smutsig är den lika enkel att tvätta som ett vanligt fönster! säger Krister Falk.

Mer och bättre utrustning ger större möjligheter
Prototypverkstaden drivs inom projektet Smart Housing Småland med RISE Glas och RISE Träbyggande, och en stor del av utrustningen är inköpt genom projektet BOOST och Smart Housing Småland. Det senaste inköpet är en femaxlig fräs som kan utföra mycket komplicerade detaljer – och till denna fräs har även två lasrar köpts in, som kan etsa och skära glas.

–  I vanliga fall importeras floatglas till Sverige i form av jumborutor som sedan bearbetas av företagen här. Problemet är att det är svårt att skära till andra former än raka kanter. Med den nya maskinen kan vi nu testa att laminera och skära glas i valfria former; vi tar helt enkelt teknik från metallbranschen och för över den till glas, säger Krister Falk.

Är ditt företag intresserade av Prototypverkstaden? Kontakta Krister Falk, krister.falk@ri.se

Se en film om Prototypverkstan här