2019-01-22

Tillsammans äger vi framtiden!

Ett 70-tal personer samlades på Vandalorum i Värnamo den 21 januari för att inspireras och diskutera hur vi tillsammans tar tillvara och utvecklar verksamheten i Smart Housing Småland.

Kristina Alsér, styrgruppens ordförande, lyfte fram att vi lyckades bli Vinnväxtvinnare 2013 genom prestigelös samverkan mellan Smålands regioner, länsstyrelser, akademi och näringsliv. Nu tittar vi ännu längre fram på de utmaningar som finns och hur vi tillsammans skapar bäst nytta framöver.

Susanne Rudenstam, chef för Sveriges Träbyggnadskansli och dagens moderator, menade att samverkan i triple helix är en förutsättning för att lyckas ta sig an dagens komplexa utmaningar. Vi befinner oss mitt i ett genombrott för trä som modernt byggmaterial. Världen tittar på Sverige och alla vill komma och se hur vi bygger industriellt.

Vi fick en exposé över dåtid, nutid och framtid med nedslag från verksamheten från Mikael Ludvigsson, processledare för Smart Housing Småland. Stefan Abrahamsson som jobbar med sälj och marknadsföring på Skandinaviska Glassystem inspirerade med ett exempel på innovativt byggande med en tredimensionell fasad i glas och kompositmaterial i advokatfirman Hortens högkvarter i Köpenhamn.

Smart Housing gör skillnad
Stina Granberg-Lindor, avdelningschef för tillväxt och hållbar utveckling på Nässjö kommun berättade hur Smart Housing stöttar processen i utvecklingen av den digitala trästaden både med viktiga kontakter och framtagandet av en road-map.

Carl-Johan Sigfridsson, teknisk chef på OBOS berättade om utvecklingen av High6-konceptet som syftar till att lyfta innovationsnivån inom bostads-, fastighets- och byggbranschen och därigenom skapa smarta och hållbara byggnader. Första huset är tänkt att byggas i Kalmar. Genom de öppna Smart Housing-projekt som knutits till projektet har företaget:
• gått från småhustillverkare till samhällsutvecklare
• lärt sig mer om akustik och statik
• fått upp ögonen för möjligheterna med AR och VR som nu är ett verktyg som används dagligen
• erbjuder inom kort integrerade solcellslösningar till kunderna
• börjat utforska flexibla innerväggar
• lärt sig mycket mer om glas
• vågat ta sig an tuffare/svårare utvecklingsprojekt
• fått ett nytt nätverk i triple helix
• blivit en ännu attraktivare arbetsgivare genom att medarbetare som deltagit i projekt inspireras
• dragit igång en egen utvecklingsavdelning med drygt tio personer

Här kan du läsa om de öppna förstudierna och deras resultat.

Dagens andra del var en workshop ledd av Länka Consulting som såg till att det blev intensiva diskussioner och inspirerande samtal kring Smart Housing Smålands potential och viktiga frågor för framtiden.

Vid middagen hedrades SHS förre styrgruppsordförande Ola Adolfsson med Smart Housing Smålands inspirationspris.

 

Susanne Rudenstam och Kristina Alsér på Smart Housing Smålands strategidag. Foto: Elisabeth Flygt