2017-12-01

Vad är en bostad i internationell toppklass?

Den 28e november anordnade Centrum för boendets arkitektur (CBA) tillsammans med Linnéuniversitetet en seminariedag som utforskade temat Svensk bostad i internationell toppklass.

CBA är ett nystartat centrum på Chalmers i Göteborg. Här vill man lyfta fram arkitekturperspektivet i bostadsbyggandet. Målsättningen är att lyfta svensk bostadsarkitektur till internationell toppklass. Samtidigt vill man medverka till att nya bostäder främjar hälsa och välbefinnande – en förutsättning för långsiktigt och hållbart byggande.

Behov av flexibilitet och behov av förändringsmöjligheter i boendet
Föredragen hade fokus på behovet av flexibilitet och förändringsmöjligheter i boendet över tid, hur arkitekturen påverkar hälsan samt boendebehovet för de samhällsgrupper som har svårt att hitta boende. David Andersson, Träcentrum och Sara Hyltén Cavallius, Linnéuniversitetet presenterade SHS-projektet BOOST – Boende-och bostadsutveckling för stärkt tillväxt dels översiktligt och dels med resultaten från delprojektet metadesign.

Riksdagsledamot Emma Hult från socialutskottet, talade inspirerande om politiska verktyg för att stärka bostadskvalitet samt politiskt mod för att fatta beslut som styr mot ett mer hållbart byggande.

Hyreslägenheter och så mycket mer
Mats Elgström, LBE Arkitekter  samt adjungerad professor på Linnéuniversitetet, gjorde en intressant överblick över boende i hyreslägenhet. Fokus låg på olika former av boende i hyreslägenheter där man utöver boendet också har andra funktioner och service än bara boende och tvättstuga.

På besök i Washington i USA bodde han på Connecticut Avenue i ett hyreskomplex som innefattade 200 lägenheter med hög standard, mycket gemensamma lokaler och hög service. I de gemensamma lokalerna ingick takterrass med pool, grillmöjligheter och en lounge. Dessutom fanns det klubbrum, gym, yogastudio, men också ett husdjurs-spa, Wi-Fi-rum, affärscenter, restaurang och ett marknadsområde med butiker.
Den gemensamma receptionen hade öppet dygnet runt och tillhandahöll post- och paketservice samt tog emot beställda varor och levererade dem till lägenheten. Den här typen av boenden är vanligt förkommande i USA.

I Växjö byggs idag ICON en 20 våningar hög byggnad vid Arenastaden. Byggnaden innehåller bostäder, kontor, lägenhetshotell och skola. Dessutom finns det café, restaurang, skybar, spa, gym och pool samt reception. Olika tjänster som städning och fönsterputs kan komma att inkluderas.

Är det här en trend som kommit för att stanna också i Sverige?