2018-09-03

Det här får du inte missa på Wood Building Nordic

Nu är nästan hela programmet för Forum Wood Building Nordic – towards a new renaissance som arrangeras av Linnéuniversitetet i Växjö den 27-28 september klart. Hela programmet och anmälan hittar du här. Smart Housing Småland har varit med i planeringen av konferensen. Vi ställde några frågor till Kirsi Jarnerö från SHS processledning.

Vad kan deltagarna förvänta sig av ett besök på WBN?
– På konferensen kommer det att finnas något för alla – den som inte är fullt så insatt i träbyggandet får en bra överblick och för mer insatta i ämnet finns det möjlighet att fördjupa sig inom flera olika områden. Man tar upp frågor som berör allt från stora breda ämnen om stadsplanering till egenskaper hos skruvförband i trä. Konferensen brukar locka besökare både från norden och centraleuropa.

Har du några föredrag som du själv tycker ska bli speciellt spännande att höra?
– Eftersom Smart Housing Småland vill se att det industriella byggandet ökar och att fler prisvärda bostäder byggs ska det bli intressant att höra Erik Wijkman, Jeff property development, tala om The design of prefabricated buildings. Jag hoppas det handlar om hur man kan säkerställa god gestaltning av industriellt producerade byggnader.

Sedan ska det bli spännande att höra vad Urban Blomster från Södra har att säga i föredraget ”CLT production in southern Sweden: challenges and an outlook” eftersom inhemsk KL-trä tillverkning är viktig för den fortsatta utvecklingen av träbyggandet. Intressant är det också att höra eftersom förutsättningarna för produktion undersöktes av forskare på Linnéuniversitetet i en förstudie inom SHS för ett par år sedan.

Vad får besökarna inte missa?
– Missa inte att anmäla er till förkonferensturen den 26:e då det blir en guidad träbyggsafari där man besöker ”the big five” i Växjö. Turen bjuder en palett av olika byggnader ända sedan 90-talet då byggnader högre än  tre våningar med trästomme blev tillåtet. Ett måste för dem som inte varit i Växjö tidigare.