2015-03-10

Smart Housing för unga

Den 3e mars genomfördes Smart Housing för unga – en temadag om framtidens boende. Dagen lockade ca 80 personer, såväl forskare, bransch som offentlig sektor.  Dagen bestod av inspiration och en praktisk workshop. Per-Erik Eriksson, processledare för Smart Housing Småland är mycket nöjd med dagen. Han upplevde att det var väldigt bra uppslutning, fantastisk inspiration och produktivt arbete i den avslutande workshopen.

 

Kundens behov
Flera av inspiratörerna under dagen, samt paneldebatten lyfte behovsperspektivet inom boende.

– Det finns ingen som bygger behovsbaserat, alla bygger efterfrågestyrt, sa Cattis Carlén på Riksbyggen.

Det finns dock flera exempel på hur man försökt vrida på perspektiven, särskilt med inriktning mot unga. BoKlok genomförde projektet ”unga ögon” där man talade med ungdomar om vilka egenskaper de vill ha kring sitt boende. Det kom inte ut några färdiga koncept från studien men var ett sätt att kunna lyssna till ungdomar och se deras behov även om detta inte är BoKloks målgrupp i dagsläget. Det många lyfte under dagen var dock problemen runt, regler, stadsplanering och det offentliga ansvaret för bostadsbehoven.

– Kommunernas byggambitioner måste höjas och detaljstyrningen av detaljplanerna måste minska, sa förre bostadsministern, Stefan Attefall.

Han pekade på att bostadsbyggandets hinderbana driver upp priserna och gör att det blir svårt för små- och medelstora företag att hänga med. Det är också svårt att upprätthålla hållbarhetsbegreppets tre dimensioner: ekologiskt, ekonomiskt och socialt samtidigt.

 

Innovativa lösningar

Under dagen lyftes flera exempel på nya lösningar för boende och byggande fram som bland annat gjorts inom ramen för Smart Housing Småland. Simon Johansson från Screen Interaction visade en idé till prototyp för touchträ, där man genom att röra på träet kan få en reaktion någon annanstans. Ulf Clausen från Forserum Safety Glass kommenterade att man varit med och bidragit med privacyglas till den innovativa nattduksbordsprototypen som premiärvisades. Det var första gången man använt den här typen av glas i en möbel. Nattduksbordet kan både ladda  mobilen trådlöst och man kan se vad som är i lådan utan att dra ut den.Inwido visade upp ett sexglasfönster med supertunna glas och kompositkarm där målet varit att skapa ett mycket isolerande och samtidigt lätt fönster.

Under dagen hölls också en workshop i form av open space där man bland annat diskuterade hur man skulle kunna producera mindre lägenheter till lägre pris eller skapa nya lösningar för någon form av bostadsrättsföreningar för unga så att man kan producera större volymer som flera kan dela.

–          Min slutsats av dagen var att börja leta efter alla lösningar och inte ägna all energi åt att hitta den enda stora lösningen, säger Per-Erik

 

Se presentationer från dagen Anders Tyrrestrup Boverket Carl-Magnus Oredsson Ingrid Hernsell Joakim Blomquist Smart housing Rickard stark

Se pressinslag från NTT, Jaffärer och Glasbranschföreningen